Lichaamsgerichte therapie voor mannen | Spanning loslaten
Je kent het wel: je probeert honderd ballen in de lucht te houden, je hoofd draait overuren, en ineens zit je vast—letterlijk. Voor je het weet loop je rond als een betonnen standbeeld met een to-dolijst van hier tot Tokio. Dit is waar lichaamsgerichte therapie voor mannen nuttig kan zijn.
In mijn praktijk zie ik regelmatig mannen die middenin dit verhaal zitten. Ambitieus, gedreven en altijd in de ‘aan-stand’. Ze bouwen een bedrijf op, jagen doelen na, en hebben weinig tijd voor dingen die ‘niet productief’ zijn. Zoals voelen wat er in je lijf gebeurt en hoe lichaamsgerichte therapie voor mannen daarbij kan helpen.
Lichaamsgerichte therapie: het patroon herkennen
Het patroon is vaak hetzelfde: ze komen binnen met fysieke klachten. Een stijve rug, schouders die vastzitten, nekpijn, of een terugkerende ischias. Lichaamsspanning en stress die zich genadeloos hebben vastgezet in het lijf. Hier kan lichaamsgerichte therapie voor mannen verlichting bieden.
Vaak hoor ik al voor de massage dat ze zich bewust zijn van de noodzaak om gas terug te nemen, maar dat dit in de praktijk lastig blijkt. “Komt vast door de drukte,” hoor ik dan, vergezeld van een diepe zucht. Herkenbaar? Dacht ik al.
Wat mannen ervaren op de massagetafel
Lichaamsgerichte therapie voor mannen is geen snelle truc. Het is voelen wat er leeft onder die spanning. Onder die drive om altijd door te gaan. En eerlijk? Juist wij mannen zijn daar niet altijd even goed in. We zijn gewend om door te bijten, te presteren, te fixen.
Tijdens een recente sessie werkte ik bij iemand aan verschillende delen van de rug. Alles zat muurvast, tot aan de nek. De ene kant voelde als een plank, de andere kant begon tijdens de massage te reageren. En niet alleen fysiek, maar ook emotioneel.
Bij het masseren van de handen omschrijven mensen soms een gevoel alsof er iets van hen wordt afgenomen. De woorden om precies te duiden wat er loslaat, zijn er vaak niet. Maar dat hoeft ook niet. Het lijf weet vaak meer dan de woorden kunnen uitdrukken.
Langzame, aandachtige bewegingen, uitnodigingen om te volgen en te voelen — zo’n moment waarop je merkt: hé, ik ben even echt thuis bij mezelf.
De confrontatie met jezelf
Mensen delen na afloop vaak dat ze zich overweldigd voelen. Dat ze zich lang niet zo verbonden hebben gevoeld met hun eigen lichaam.
Als ik doorvraag naar hun ervaring, krijg ik eerst vaak een afwerende reactie. Ze noemen het ‘grappig’ of ‘vreemd’. Pas bij verder doorvragen komen ze bij diepere gevoelens: een soort weemoed omdat ze zichzelf zo lang niet hebben toegestaan om echt te voelen.
Iemand legde me eens uit dat humor een manier was om met het ongemak van deze hernieuwde lichaamsbeleving om te gaan. Deze afweerreactie is typerend voor veel mannen: emotie vermommen als iets anders om niet te kwetsbaar over te komen.
Wat als jouw pijn een uitnodiging is?
We doen het allemaal. We rennen maar door, bouwen ons leven, onze carrière, ons bedrijf. En ondertussen worden we vreemden voor ons eigen lijf. We missen de signalen totdat er iets vastloopt of pijn gaat doen.
Maar je lijf? Dat fluistert. En als je te lang niet luistert, gaat het schreeuwen.
💬 Wat als jouw rugpijn, je vermoeidheid of je onrust geen probleem is, maar een uitnodiging?
Een kans om even stil te staan. Om te voelen waar je bent. Om jezelf weer even te ontmoeten – zonder oordeel, zonder haast.
Klinkt misschien een beetje vaag – tot je het zelf hebt ervaren in een sessie lichaamsgerichte therapie voor mannen.
Na een sessie lichaamsgerichte therapie hoor ik regelmatig verbaasde reacties over hoe bijzonder zo’n momentje van verbinding kan zijn. Velen vragen zich hardop af hoe ze dit gevoel vaker kunnen ervaren in hun dagelijks leven.
Een uitnodiging
Nieuwsgierig wat lichaamsgerichte massage voor jou kan doen? In mijn praktijk in Wezep (vlakbij Zwolle) begeleid ik mannen die willen thuiskomen in hun lijf. Die weer willen voelen. En daar een beetje moed voor durven verzamelen.
👉 Plan een sessie en ervaar zelf wat rust en aandacht met je lichaam doen. Echt voelen is niet soft. Het is krachtig. Misschien wel het krachtigste wat je als man kunt doen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!