Bewustzijn en gewaarzijn

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen bewustzijn en gewaarzijn? De term bewustzijn ken je waarschijnlijk al. Gewaarzijn hoor je niet vaak. Beide hebben met elkaar te maken. Massagetherapie helpt om bewustzijn en gewaarzijn te verbeteren.

Bewustzijn alleen is niet genoeg. Het klinkt misschien kortzichtig. Want bewustwording is een hele belangrijke stap in je persoonlijke ontwikkeling en groei. Snappen waarom je iets doet, voor wie en waar je voor staat als je het doet. 
Heel zinvol om dat te doorzien. Maar bewustzijn is, op zijn best, een vorm van ‘achteraf begrijpen’.

Als je terugkijkt, zie je wat je deed en waarom.  Alleen, met bewustzijn blijf je eigenlijk navelstaren. Je komt zo niet verder.
Dus de volgende keer zal hetzelfde zijn. En achteraf besef je dat. Dit merk je vooral bij hardnekkige patronen of gewoonten.

Voorbeeld: Ik vond het lastig om nee te zeggen. Vaak realiseerde ik me later dat ik iets eigenlijk niet wil. Dat besefte ik pas onderweg in de auto, of als ik even de rust nam. Dan begreep ik waarom ik moeite heb, om nee te zeggen.  En ook waar mijn please-gedrag vandaan komt. Dat was een eerste stap, maar het hielp mij nog steeds niet.

Overigens de term bewustzijn wordt op verschillende wijze uitgelegd. Zoals je op deze site kan terugvinden

Na bewustzijn volgt gewaarzijn 

Bewustzijn is vaak vanuit het hoofd en na het moment. Gewaarzijn is meer fysiek en in het moment. Als je je gewaar bent van wat er met je gebeurt, dan kun je dat in je lichaam voelen, wat jouw trigger is. Dus voordat je automatisch in je oude patroon terechtkomt. Dan ontstaat er een ruimte. Gewaar-zijn is dus een bewust waarnemen wat je voelt fysiek. Wat er gebeurt in je lijf.

En in deze ruimte is de keuze aan jou.

Ik kan nu beter voelen, wanneer ik iets niet (meer) wil. Daardoor kan ik ervoor kiezen om naar dat gevoel te luisteren en deze vorm te geven. Dit bespaarde me veel gedoe en maakte mij zelfs betrouwbaarder in het contact met anderen. Als mij iets dwarszit, kan anderen er nu meer op vertrouwen dat ik het uitspreek. 

Maar dat is niet altijd waar. Iets doen buiten de oude patronen om, voelt meestal niet goed. Dus doen wat goed voelt, is in deze context een waardeloos advies. “Nee” zeggen voelt voor mij niet fijn. Ik moet juist dan doen wat verkeerd voelt, maar wat wel het juiste voor mij is. Goed voor mij en goed voor het contact met anderen. Dan ervaart mijn lichaam ook dat het goed is.

De eerste angstdrempel wordt vaak gevolgd door een opluchting. Mijn lichaam voelt het ook. Een nieuwe lijflijke ervaring om te onthouden. 

Massagetherapie is een reis met je gewaarzijn

Dus van bewustzijn naar gewaarzijn. En alleen met gewaarzijn kwam er beweging. Dat kun je ook lezen in mijn weg uit mijn hoofd.

Bij massagetherapie wordt het gewaarzijn aangesproken en voelbaar. De methodiek komt ook grotendeels uit de mindfulness. Je wordt een fijnproever van je lijf. Waar voel je een spanning of juist verzachting aanwezig is.
Je neemt niet alleen je lichamelijk sensaties waar, maar ook de gevoelens en gedachten die erbij komen waar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.