Verbinding met jezelf voelen

Soms ligt er onder vraag naar rust, een dieper verlangen. Verlangen naar verbinding of gezien worden. Iedere client komt met zijn eigen verhaal en hulpvraag. Regelmatig met verlangen naar rust. In het begin werd ik altijd een beetje onzeker bij zulke vragen. “Kan ik wel rust geven?” “En als het niet lukt? Faal ik dan?”

Natuurlijk mag ik vertrouwen in mijn eigen ervaring en alles wat ik in mijn opleiding heb meegekregen. En toch. Dat kleine stemmetje in mij, hoor ik duidelijker dan mij lief is.
Als ik naar dat stemmetje luister, raak ik mijn verbinding met mijzelf kwijt.
Dan zoek ik contact op met mezelf. Ik luister naar mijn lijf, naar mijn gevoel.
Zonder verbinding met mijzelf, kan ik de ander niet aanraken, begrijpen en zien, zoals hij is.

Verbinding met jezelf

Wanneer je onrust of stress voelt dan raak je de verbinding met jezelf kwijt. Vraag jezelf af of je wel of geen contact hebt met jezelf? Lees deze blog hierover.

In je hoofd en lijf kan de onrust als een storm voelen. Allerlei gedachten, woorden of beelden spelen zich af in je hoofd. Je kan je niet meer focussen wat je eigenlijk nodig hebt. Om je staande te houden op de momenten van tegenwind in je leven.

Verbinding maken met jezelf, vraagt openheid en kwetsbaar te zijn.

Open betekent dat alle gevoelens, gedachten of beelden welkom zijn.
En dan bedoel ik ook echt alles. Het leuke, bijzondere, fijne. Maar ook. De moeilijke, schaamtevolle of pijnlijke gevoelens zijn welkom.
Geloof mij. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het liefst wil je altijd vrolijk en blij voelen. Dat is altijd welkom. Pijn, verdriet, schuld en schaamte geven wij het minste aandacht. Dat negeer je, vermijd je of ga je compenseren.

Eerlijk zijn houdt in dat je geen mooie woorden of excuses bedenkt voor wat je denkt, voelt of ervaart. Bijvoorbeeld je voelt je niet begrepen of eenzaam in een relatie.
Je reageert dan gepiekerd naar de ander. Eigenlijk trek je een rookgordijn op voor je ware gevoel. Als je eerlijk was, dan had jij je gevoel laten spreken en gezegd “ik voel mij eenzaam of niet begrepen.”
Dan ontstaat er weer een verbinding met je ware gevoel. Eerlijk. Open.

Verbinding door aanraken

Mag ik je hand vasthouden?

Tijdens een massage hield ik even mijn hand stil op zijn rug. En wacht. De stilte vulde de ruimte hoorbaar. Een diepe zucht hoorde ik. “Mag ik je hand vasthouden?” vroeg hij voorzichtig. Ik zei “Ja” en hij pakte mijn andere hand vast. Ik was even ontroerd door dit moment. Hij verstevigde zijn grip. Diepe ontspanning volgde in zijn lijf en hij zei: “Dit heb ik gemist, even een houvast”.

Een aanraking, oprecht en voelbaar geeft rust en verbinding. 
Er is weer contact met jezelf.

Wees niet bang – gedicht

Wees niet bang, je mag opnieuw beginnen.
Vastberaden doelgericht, of aarzelend op de tast.
Houd je aan regels, volg je eigen zinnen.
Laat die hand maar los, of pak er juist een vast.

Wees niet bang voor al te grote dromen,
ga als je het zeker weet en als je aarzelt, wacht.
Hoe ijdel zijn de dingen die je je hebt voorgenomen?
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.

Wees niet bang voor wat ze van je vinden.
Wat weet je van een ander als je jezelf niet kent?
Verlies je oorsprong niet door je te snel te binden,
het leven lijkt afwisselend, maar zelfs de liefde went.
Wees niet bang, je bent een van de velen.
Tegelijk is er maar een als jij.
Dat betekent dat je vaak zult moeten delen
en soms zal moeten zeggen: laat me vrij.

Gedicht is van Freek de Jong

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.