Wat doet een massage bij burn-out?

,
burn-out

Misschien vraag jij je wel af of een massage(therapie) helpt bij een burn-out. Er zijn naast reguliere behandelingen bij psychologen al zoveel alternatieven voor behandeling van burn-out.
In deze blog, leg ik je uit hoe massagetherapie kan bijdragen aan herstel van een burn-out aan de hand van de volgende vragen:

Geschatte leestijd: 4 minuten

  • Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden
  • Je lichaam spreekt een andere taal dan je geest
  • Waarom massagetherapie bij burn-out?
  • Effect van massage bij burn-out

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden

In je lichaam wordt alles gespiegeld hoe jij op dat moment in het leven staat.
Want je lichaam is verbonden met je gevoelens, gedachten en emoties. Onmiskenbaar is je lichaam betrokken bij alles wat jij doet, denkt of voelt. Verliefdheid voel je in je buik. Veel piekeren geeft hoofdpijn. En zo kan jezelf vast meer voorbeelden bedenken.

Stress ervaar je vaak als spanning in je lichaam. Alleen de spanning voel je pas later, zodra je tot rust bent gekomen. En dat geeft soms weer stress, omdat je spanning of andere pijn voelt.

Spanning is wie denkt te zijn, 
ontspanning is wie je werkelijk bent.

oud Chinees gezegde

Je lichaam spreekt een andere taal dan je geest

Je lichaam heeft een fijnmazig netwerk van zenuwen die alle organen en weefsel met elkaar verbindt. De signalen worden verzonden naar je brein en andersom. Logisch toch? Alle signalen worden omgezet in gevoel.
Daarbij heb je de zintuigelijke signalen zoals warm, koud, hard of zacht, maar ook andere gevoelens.
Een aai over je wang kan je als liefdevol voelen. Aan iedere aanraking hebben wij een gevoel of emotie gekoppeld. Dit gaat heel subtiel en grotendeels onbewust.

Bij een burn-out proberen wij vaak cognitief een verklaring te vinden. Waardoor heb ik een burn-out gekregen? Is het stress op je werk of in je privé leven? Ja dat is goed mogelijk. Zo kom je vaak bij een coach terecht om met hem of haar deze vragen op een rij te krijgen.

Alleen dat is een deel van het verhaal.

Waarom massagetherapie bij burn-out

Bij massagetherapie komt het gesprek tussen je lichaam en geest aan de orde. Jij als mens staat centraal en niet jouw burn-out of klacht. De neiging is vaak om vanuit het probleem een oplossing te bedenken. Weer vanuit je hoofd piekeren naar een oplossing. Een bedrijfsarts zal waarschijnlijk jouw burn-out op deze wijze willen oplossen. Werken aan herstel. Welke ook stress op kan leveren.

Jouw lichaam wil jou ook iets vertellen

Een massagetherapie zoals een Holos massagetherapeut geeft, wordt jouw lijf aangesproken.
Wat voel jij als je dit denkt? Hoe voelt het om deze spanning of ontspanning te ervaren?
Deze dimensie van je burn-out wordt vaak onderbelicht door de reguliere burn-out coach of begeleider.

Met een massage ga je met aandacht stil staan hoe jij je voelt. In alle rust bewust gaan voelen en ontdekken wat je lichaam zegt. Je lichaam liegt nooit, en is altijd eerlijk. Het is soms confronterend, maar geeft ook inzicht. Zoals een spiegel. Meer hierover kan je lezen in het artikel “Waarom massage en bewustwording”

Effect van een massage bij burn-out

Massage heeft effect op het fysieke en mentale. Je spieren en andere weefsels worden gestimuleerd en geactiveerd. Het natuurlijk herstel vermogen van je lichaam wordt zo aangesproken. Het is bekend dat bij massage ook stress verlagende stoffen (hormonen) vrijkomen. Zo kan het lichaam zich meer ontspannen en jij krijgt meer rust.

Massage brengt balans tussen voelen en denken

Massage brengt je lichaam en geest samen. In je lichaam worden spanning gelokaliseerd en je maakt contact met je spanning. Zo ga je steeds beter je de taal van je lichaam begrijpen. Je begrijpt beter wat je lichaam eigenlijk altijd wilde zeggen. Dit geeft jouw meer inzicht in de mogelijke oorzaken en ontstaan van je burn-out.

Holistische massagetherapie brengt:

  • Ontspanning en rust
  • Bewustwording van patronen en overtuigingen die jouw niet meer helpen
  • Balans doordat ziekte, pijn en verlies een plek krijgen in je lijf, hart en hoofd.


Kortom: Holistische massagetherapie helpt bij balans vinden in lichaam en geest.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Deze podcast is zeer de moeite waard om te beluisteren.

Meer over Holos Massagetherapie kan je hier vinden. Wil je het liever ervaren dan lezen? Dan nodig ik je graag uit voor een kennismakingsconsult.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.