Regelmatig krijg ik een vraag over wat massage of massagetherapie kan betekenen bij een burn-out. Naast de reguliere behandeling van burn-out zijn er genoeg alternatieve mogelijkheden. En wat biedt massagetherapie bij burn-out?
In deze blog, leg ik je uit hoe massagetherapie kan bijdragen aan herstel van een burn-out aan de hand van de volgende vragen:

  • Is massage(therapie) de beste burn-out behandeling?
  • Waarom massagetherapie bij burn-out?
  • Effect van massage bij burn-out

Is massagetherapie de beste burn-out behandeling?

Ik ga je nu direct uit de droom helpen. Nee, dat is het niet. De beste behandeling van burn-out bestaat naar mijn mening niet. Hier is een logische reden voor als je kijkt wat burn-out is. Burn-out heeft een fysiek als emotionele kant.
Op wikipedia staat deze definitie:
Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.

Officieel praat je over een burn-out syndroom. Oftewel een ziektebeeld bestaande uit een verzameling van symptomen.

Het is een hele lijst aan symptomen, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, spierpijn, concentratieproblemen, angst en uitgeput gevoel. Een overzicht van de meest voorkomende symptomen lees je op deze website https://www.mijnkwartier.be/burn-out/symptomen/.

Een burn-out is niet puur lichamelijk of alleen psychisch. Een standaard pil of behandeling is er niet. Ieder burn-out heeft zijn eigen dynamiek en herstelproces.
Dan blijft de vraag : Hoe herstel je het beste van een burn-out?

Als je deze vraag aan Google stelt. Dan krijg je een lijst met allerlei websites van coaches, therapeuten en zelf-hulp-tips op je scherm. Er is hulp genoeg! Iedere methode of behandeling heeft een eigen invalshoek. Een behandelvorm kan meer gericht zijn op je fysieke herstel of een aanpak van je mentale probleem. Vaak wordt dit gecombineerd.

Kortom : Burn-out behandeling is geen one-size-fits-all aanpak.

Waarom massage bij burn-out?

Mensen met een burn-out zijn over grenzen gegaan. Hierdoor ontstaat er onbalans in je leven. De onbalans heb je waarschijnlijk al lijfelijk ervaren. Zoals vermoeidheid, regelmatig hoofdpijn of hoge spierspanning.

Spanning is wie denkt te zijn, 
ontspanning is wie je werkelijk bent.

Je lijf is de spiegel hoe het met je geest is gesteld. Ben jij uit balans, dan is dat voelbaar in je lichaam.
Lichaam, gevoelens, emoties, gedachten en overtuigingen zijn allemaal met elkaar verbonden, beïnvloeden elkaar en vormen jouw als persoon. 
Bij een holistische lichaamsmassage krijg je meer inzicht op al deze gebieden. Meer hierover kan je lezen in het artikel “Waarom massage en bewustwording”
Met een massage ga je met aandacht stil staan wat je lijf kan voelen. Zo wordt je lijf een spiegel van jezelf. Je lichaam liegt nooit, en is altijd eerlijk. Zoals een spiegel.

Holistische massage brengt balans

Massage brengt je lichaam en geest samen. In je lichaam worden spanning gelokaliseerd en je maakt contact met je spanning. Zo ga je steeds beter je de taal van je lichaam begrijpen. Je begrijpt beter wat je lichaam eigenlijk altijd wilde zeggen. Dit geeft jouw meer inzicht in de mogelijke oorzaken en ontstaan van je burn-out.

Effect van een massage bij burn-out

Massage heeft effect op het fysieke en mentale. Lichamelijk worden de spieren en andere weefsels gestimuleerd en geactiveerd. Het natuurlijk herstel vermogen van je lichaam wordt zo aangesproken. Het is bekend dat bij massage ook stress verlagende stoffen (hormonen) vrijkomen. Zo kan het lichaam zich meer ontspannen en jij krijgt meer rust.

Holistische massage brengt:

  • Ontspanning en rust
  • Bewustwording van patronen en overtuigingen die jouw niet meer helpen
  • Balans doordat ziekte, pijn en verlies een plek krijgen in je lijf, hart en hoofd.


Kortom: Holistische massage helpt bij balans vinden in lichaam en geest.

Meer over Holos Massagetherapie kan je hier vinden. Wil je het liever ervaren dan lezen? Dan nodig ik je graag uit voor een kennismakingsconsult.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.