Auw! Aangeraakt door een compliment

,

Na afloop van een massage-sessie ging ik zitten. Hij keek mij aan en zei : “Wat was dat een fijne massage. En wat doe jij dat goed!”. Ik was uiteraard blij met zijn reactie. En toch. Toch raakt het mij. Hoe een paar positieve woorden mij kan raken. Auw!

Ik voel mij ongemakkelijk bij een compliment. Een bescheidenheid die zich manifesteert in een fysiek deel van mij. Mijn hoofd wil het compliment afzwakken met allerlei tegenwerpingen. Alsof ik de positieve woorden niet mag geloven.
“Dank je wel” zei ik en besef dat ik niets meer hoeft te zeggen.

Aangeraakt met woorden

Woorden kunnen je raken en zijn ook krachtig. Wanneer we eerlijk en kwetsbaar naar elkaar durven te zijn, spreken wij van hart tot hart. Dat voel je. Je bent aangeraakt en geroerd met woorden. Je voelt de woorden als het ware als energie stromen door je lijf. Er is contact en voelt verbinding met de ander.

Aanraken zonder woorden

Zonder woorden kan je ook aangeraakt worden, zonder lichamelijk contact. Er is dan sprake van non-verbale communicatie, zoals oogcontact of een glimlach. Je voelt je geraakt, wanneer je ervaart dat de ander je werkelijk ziet. Zonder hierover na te denken, weet je of iemand oprecht geïnteresseerd in je is. De wijze waarop iemand naar je kijkt zegt meer dan de woorden die gesproken worden. Zeggen dat je trotst bent op een ander, zonder de ander aan te kijken, wordt niet geloofd en raakt niet.

Lichamelijke aanraking

Langzaam legde ik mijn handen op zijn rug. Mijn handen bewegen mee op het ritme van zijn ademhaling. Ik wacht. Hij zucht diep en ontspande zich. Dit is het effect van een fysieke aanraking. Het lichaam voelde zich gezien en liet spanning los. Een lichamelijke aanraking is van mens tot mens. En is met volle aandacht en respect voor de grenzen van de ander. Alleen met aandacht aanraken van de ander wordt opgemerkt en gevoeld.

Een gedachteloze schouderklopje heeft daarom weinig impact. Een aanraking heeft ook positieve bijdrage bij verminderen van angst, vergroten van weerbaarheid en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Lees meer over de kracht van aanraking in deze blog

Aanraking en bewustwording

Een aanraking laat je voelen: Je bent goed zoals je bent! Door massagetherapie ervaar je eigenwaarde of zelfverwezenlijking. Zelfverwezenlijking betekent puur jezelf zijn, zonder oordelen en verwachtingen. In de aanraking wordt je bewust van je lichaam en begrijp je beter het verband tussen je emoties en lichamelijke problemen.

Onbewuste, verdrongen emoties zijn in je lichaam opgeslagen. Door aanraking kunnen deze in het bewustzijn doordringen en worden geuit. Zo kan de genezing zowel op het emotionele als op het lichamelijke vlak aanvangen. Vandaar dat massage vaak wordt ingezet bij klachten zoals stress en burn out.

Het is niet altijd nodig dat het onbewuste bewust wordt gemaakt. Zonder dat je het weet of begrijpt kan verandering en genezing optreden. Het belangrijkste is dat jij toelaat dat verandering kan gebeuren.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.