Feestdagen stress overleven – 3 tips voor 2021

,

Feestdagen 2021: lekker ontspannen en genieten. Alleen dat lukt niet altijd. Het lijkt soms wel, dat er van alles moet gebeuren rond de kerstdagen. Dit wordt ook wel kerststress genoemd. Dagen met eten, drinken, familie bezoek, overvolle restaurants. In de supermarkt lijkt het wel oorlog. Kan jij nog genieten met de kerstdagen en tot rust komen in de december maand?

Hoe ontstaat stress?

Stress ontstaat niet alleen bij plotselinge traumatische gebeurtenissen zoals  auto-ongeluk, verlies van baan of door ziekte. Kleine en persoonlijke gebeurtenissen kunnen in de loop van tijd ook stress veroorzaken: je mist de trein, een sollicitatiegesprek of voor een grote groep kerstdiner maken.

Kerststress

In je hoofd heb je al een perfect plaatje hoe de kerstdagen zouden zijn. Lekker genieten en relaxte dagen. Alleen de werkelijkheid is weerbarstig. De ideale kerstboom kon je niet vinden. Je bent een ingrediënt voor het kerstdiner vergeten te kopen. Er ligt nog een stapel werk op je bureau, wat je nog snel wil afronden. Je voelt je opgejaagd om alles tip top in order te brengen voor de kerstdagen. Als je dit zo voelt, dan heb je waarschijnlijk het hele jaar stress momenten gevoeld. Van het woord “moeten” raak je gestrest. En dat is het laatste wat jij wilt met de feestdagen.

Stress is ook persoonlijk. Iets kan voor jou stressvol zijn en voor de ander helemaal niet. Vooral de maand december met de feestdagen kunnen stress veroorzaken.

9 redenen van stress rond de feestdagen:

  1. Stressvolle familiebijeenkomsten
  2. Stressvolle kantoorbijeenkomsten
  3. Problemen met plannen en organiseren – we hebben het al zo druk
  4. Omgaan met eenzaamheid tijdens feestdagen
  5. Gebrek aan geld voor cadeaus, uitgaan of eten
  6. Stress om de ander te vermaken of bezig te houden, omdat je alles perfect wil doen.
  7. Donkere dagen voor kerst. Minder energie door verminderd zonlicht tijdens de wintermaanden – 10% van de mensen lijden aan deze vorm van winterdepressie
  8. Frustraties over ongewenste gewichtstoename van alle feestjes en etentjes.
  9. Sociale druk om “van de feestdagen te genieten”.

Oké, ik vermoed dat je vast wel een stress-reden herkent bij jezelf. Trouwens stress is niet slecht, maar juist behulpzaam bij acute situaties. Je krijgt energie om gevaar af te wenden of die spoedklus af te handelen.  Maar… langdurige stress heeft slechte invloed op je gezondheid. Is spanning of drukte altijd wel stress en is het gevaarlijk?

Hoe kan je stress nog meer herkennen?

Je lichaam reageert direct op stress door toename van adrenaline en cortisolhormoon. Je lijf reageert hierop met verhoogde hartslag, oppervlakkige adem, hoge bloeddruk en zweet in handpalmen. Zo helpt je zenuwstelsel jou om een stressvolle situatie aan te gaan. Ook wel “vechten of vluchten” reactie genoemd.

Tekenen van (langdurige) stress:

 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapstoornissen
 • Verhoogde eetlust
 • Spijsverteringsstoornissen zoals diarree of maagzuur oprisping
 • Sneller verkouden of griep (altijd ziek in de vakantie?)
 • Een toename van alcoholgebruik

En als je denkt..dit herken ik! Lees dan verder en zie hoe  jij de drukte en spanning kan doorbreken. Meer over gevaren van chronische stress lees hier.

3 manieren om (kerst)stress te verminderen:

 • Lichamelijke oefeningen en bewegen
 • Sociale activiteiten
 • Massage (therapie)

Lichamelijke oefeningen en bewegen

Het is bewezen dat lichamelijke oefeningen angst en depressie vermindert. Ga elke dag voor 30 minuten bewegen, bijvoorbeeld wandelen of sporten. Je slaapt hierdoor ook beter.

Fastest way to still your mind is to move your body

Sociale activiteiten

Zoek andere mensen op! Door contact te maken met andere mensen, zakt het stress niveau. Dit heeft psychologe Kelly McGonigal ontdekt, hoe je stress verminderd door sociale contacten.

Massage therapie

Massage heeft een positief effect op stress en vermindert de stressklachten. Massage activeert het para-sympathische zenuwstelsel, dat de “rust en vertering” -acties van het lichaam regelt. Zo kan je lichaam herstellen en tot rust komen. Je hartslag en ademhaling worden rustiger, zodat je angst en spanning verminderd. Relaxte Feestdagen! PS: Lukt het je niet zelf? Neem gerust contact met mij op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.