Hoe vakantiegevoel vasthouden

Vakantie is voorbij. Werken, eten, slapen. Het vaste ritme begint weer. Langzaam zakt het vrije en relaxte gevoel van de vakantie weg. Het liefst blijf ik ‘hangen’ in het heerlijke vakantiegevoel.  

Mijn vakantiegevoel

Voor iedereen is het vakantiegevoel anders. En dat hangt ook af van wat vakantie voor jou inhoudt. Mijn vakantie bestaat uit niks hoeven, rondreizen en ontdekken, lekker eten en rust.  Even de dagelijkse beslommeringen los laten en niet (meer) denken aan afspraken, deadlines. Dus tijd voor jezelf. 

Ik vroeg mij zo af hoe je het vakantiegevoel kunt creëren buiten de vakantie om.

Hieronder een paar tips.

Laat de vaste routepatronen los en ontdek je eigen omgeving

Ik hou van reizen en ontdekken. Een ander land geeft je een andere kijk op de wereld. Dat geeft mij energie en inspiratie. Je hoeft echt niet hele verre reizen maken. Het kan ook dichtbij huis.

Kijk of je een ander route kan vinden van werk naar huis. Of prik willekeurig een plek op de kaart in je omgeving en rij hierna toe zonder navigatie.  Sla eens spontaan een weg in die jij nog niet kent.
Loop door een steeg of straat die eigenlijk om is. 

Zo kan je onbevangen je eigen omgeving herontdekken. 

Zonder schuldgevoel genieten en ontspannen

Op vakantie heb ik geen moeite om een hele middag een boek te lezen of gewoon lekker luieren op de strandstoel. Geen schuldgevoel dat ik even niets doe. Gek genoeg lukt dat mij thuis minder makkelijk. Er is altijd wel iets te doen. Huishoudelijke taken, administratie, rommel opruimen. Weg is je vakantiegevoel door het alsmaar moeten.

En eigenlijk heb je alle tijd voor alle dagelijkse dingen. Het kan heus wel een middagje wachten. Toch?

Gun je een middagje voor jezelf. Voel je vrij om even niets te hoeven. 

Plan een mini-vakantie-moment in de week

Zonder dat ik erbij stil sta, is mijn agenda heel makkelijk gevuld met allerlei (ook leuke) afspraken.  De vakantiedagen worden ver vooruit gepland, of zijn al vastgesteld. Als ik de geplande vakantie zie staan, krijg ik al een relaxt gevoel. Dat kan natuurlijk ook door-de-weeks. Een paar uurtjes ‘me-time’. 

Gewoon ruimte maken voor leuke dingen doen, boek lezen, wandelen, massage-afspraak..
Elke week kun je naar je mini-vakantie-momentje uit kijken.

Screen-free avondje

Op vakantie zie ik haast geen televisie, nieuws en ik merk dat het rust geeft. Thuis niet. Ongemerkt kan ik de hele avond op mijn mobiel, televisie, laptop of tablet turen. En dan is avond weer voorbij.
Kijk of je een avondje niet-naar-je-scherm kijken kunt inplannen. TV uit, mobiel uit, laptop dicht…

Wat ga je dan doen? Boek lezen, een echt spel doen, dutje op de bank.. 

Kom in het hier en nu

Op vakantie ben ik mij meer bewust waar ik op dat moment ben. Tijd en dagbesef vervaagt. Heerlijk.  Na de vakantie ben ik mij weer bewust van de opdeling van dagen in werkdagen en weekenden.  Napret van de vakantie zakt door deze werkritme weg.

Een werkdag krijgt een ander ‘oordeel’ dan een vrije dag. Oftewel je houding tegenover de dag bepaalt hoe je het moment beleeft. Een zonnige stranddag kan saai worden als een kantoordag. Probeer je houding tegenover werkdagen te veranderen.  

Ontdekkingsreis door je lijf

Ontdekken van je innerlijke lichaam is voor velen nog een onbekend terrein. En dat maakt het zo interessant of spannend deze ontdekkingsreis.

Ga eerst ergens rustig liggen, waar je niet gestoord kan worden. Eventueel met een dekentje over je heen.

Ga met aandacht langs je lichaam. Begin bij je tenen en ga langzaam naar je hoofd.
Voel wat er te voelen is. Kan je overal iets voelen of even niets? Tintelingen in je vingertoppen?

Luister aandachtig. Wat merk jij op in je lijf? Wat komt er in je op?

Ontdekt wat je lijf te vertellen heeft, wanneer jij er de tijd en de rust voor neemt.

Ik kan je helpen om beter te luisteren naar je lichaam.

Neem gerust contact met mij op.

Meer informatie over vakantie, effect op gezondheid en welzijn: www.vakantiestudie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.