Je emoties en schaduw – wat is dat?

emoties en schaduw

Emoties overvallen je zomaar. Overspoelen je en brengen je uit balans. Je spieren spannen aan van boosheid of je voelt een brok in je keel van verdriet. Het blokkeert je. Toch zijn het nuttige signalen. Wat zijn emoties nu eigenlijk?  En ‘je schaduw’? Lees snel verder.

Wat zijn emoties?

Het zijn krachtige signalen in je lichaam, die ook weer snel wegzakken. Je gemoed vertelt je hoe je op dit moment iets ervaart. Ze geven aan je wat een situatie voor je betekent en wat jij nodig hebt. Ze zijn altijd gekleurd en voelen als ‘waar’. Het geeft dus uiting van wat je van binnenuit voelt en wat je behoeften zijn. Uit de onderzoek van Paul Ekman zijn er 6 universele gezichtsuitdrukking van emoties te herkennen bij alle culturen en landen:

  • vreugde
  • angst
  • verdriet
  • woede
  • afschuw
  • verbazing

Van deze 6 basisemoties zijn meer uitdrukkingen die je in deze emotieslijst kan vinden.

Omgaan met je gemoedstoestand leer je al vanaf je geboorte. In onze samenleving worden emotionele uitingen niet altijd gewaardeerd. Als kind, tiener of volwassen leer je ook je emoties te onderdrukken of te negeren. “Huilen is voor softies” of  “Doe niet zo angstig” krijg je als reactie op je emotie. In plaats van compassie of begrip. Het onderdrukken van emoties gaat subtiel op verschillende manieren zoals:

  • Rationaliseren of analyseren van je verhaal. Ratio vormt een filter over je gevoelservaring.
  • Oppervlakkige communicatie – je verhaal blijft oppervlakkig, wordt niet echt persoonlijk.

Langdurig onderdrukken van je emotie uiten zich als lichamelijke klachten. Je stapelt als het ware de emoties in jezelf op. Resultaat: burn-out of stress gerelateerde klachten worden voelbaar.

Een emotie wil gevoeld worden. Een emotie is een bewust signaal van het lichaam. Dit signaal stopt pas, als het aangekomen – gevoeld – is.

Een subtiele vorm van onderdrukken van vervelende gevoelens en emoties noemen wij ook wel je schaduw.

Wat is je schaduw?

De emoties en gevoelens die je niet wilt voelen, verdwijnen in je schaduw. Ze zijn niet weg. Maar zij blijven bij je als een schaduw. En onverwachts komen zij te voorschijn. Vanuit je schaduw.

Door je emoties ruimte te geven en te voelen, kan je oude (vervelende) gevoelens beter begrijpen en accepteren. Zo voorkom je dat oude gevoelens en bijkomende emoties blijft meenemen in je leven.

In deze leuke animatie van Alfred (!) & Shadow wordt dit mooi uitgelegd.

Wil jij aan de slag met het (h)erkennen van jouw emoties in je lijf?
Of ervaar je lichamelijke klachten door het onderdrukken van je emoties?
Neem contact op voor een afspraak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.