Je lichaam liegt nooit. En dit is waarom

lichaam liegt nooit

Misschien heb je deze uitspraak “Je lichaam liegt nooit” eerder gelezen. Het is ook een titel van een boek van een bekende haptonoom Ted Troost. Maar wat bedoelde hij eigenlijk met deze uitspraak? En waarom liegt je lichaam nooit? Of beter waarom spreekt je lichaam de waarheid?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het lichaam liegt nooit

Heb jij ook weleens last van pijn? Mijn eerste reactie was altijd eerst negeren. ‘Het is vanzelf gekomen, en zal ook vanzelf weer over gaan’ dacht ik altijd. Als je hoofdpijn hebt, neem je een pijnstiller en je gaat dan verder met je leven. Dat doen we bijna allemaal, maar zo missen we de betekenis van (pijn)signalen. Je lichaam praat met jou, maar je luistert niet! En je lichaam liegt nooit. Lees verder hoe dit zit.

Wat je lichaam eigenlijk wil vertellen

Signalen van je lichaam bestaan niet alleen uit pijn. Je kent meer gevoelens in je lijf. Denk aan duizeligheid, spanning in je buik, tintelingen in je benen of armen, vermoeidheid enzovoort. Je voelt of je uit balans bent. Je lichaam geeft op dat moment een waardevol signaal af. Het liefst geef je schuld aan iets buiten je zelf.  Verkeerde voeding, te weinig of te veel gedronken, werkstress of drukke dag gehad. En ga zo maar door.  Hoofdpijn? Grijp nu eens niet direct naar de pijnstiller. Maar… sta even stil. En ga voelen wat je hoofd eigenlijk vraagt. Rust, minder werken, andere (werk)houding?

Spanning is wie denkt te zijn, ontspanning is wie je werkelijk bent. 

Invloed van emoties op je lichaam

Wist je dat emoties niet alleen invloed hebben op je geest, maar ook op je lichaam?

Emoties veranderen niet alleen onze mentale, maar ook onze fysiek toestand’ stellen de onderzoekers. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat emoties op universele wijze worden ervaren in het lichaam. Bij emoties waarbij actief handelen wordt gevoeld, zoals (agressie of verliefdheid) zie je verhoogde activiteit in de armen en bovenlichaam. Positieve emoties verhogen het gevoel in het gehele lichaam en negatieve emoties (zoals walging) verhoogd alleen activiteit in het spijsverteringsstelsel.

emoties_in_je_lichaam_weergave
Emoties grafisch weergegeven in je lichaam. Geel en rood duiden op extra activiteit, blauw op een verminderd gevoel, en zwart is neutraal.

Emoties die je niet verwerkt, kunnen zich vastzetten in je lichaam. Uiteindelijk kan je er ziek van worden. Dit gebeurt niet opeens. Het is een sluimerend proces waarbij ons denken de gevoelens continu wegredeneren of negeren. Meer over emoties lees je in deze blog.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat emoties niet alleen invloed hebben op onze geestelijke gesteldheid, maar ook op onze fysieke toestand. Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Medicine toonde aan dat het onderdrukken van emoties kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Deelnemers die hun emoties regelmatig negeerden of onderdrukten, vertoonden vaker symptomen van stress, angst en zelfs fysieke klachten zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en spierspanning.

De onderzoekers ontdekten dat het lichaam een complexe interactie heeft tussen emoties en fysiologische reacties. Emoties activeren specifieke neurologische en hormonale processen die van invloed zijn op ons hele lichaam. Wanneer we onze emoties niet op een gezonde manier uiten of verwerken, kunnen ze zich vastzetten in ons lichaam en een negatieve impact hebben op onze algehele gezondheid.

De bevindingen van dit onderzoek benadrukken het belang van het luisteren naar ons lichaam en het erkennen van de signalen die het ons geeft. Door bewust te zijn van onze emoties en ze op een gezonde manier te uiten, kunnen we een betere balans tussen lichaam en geest creëren, wat resulteert in een verbeterde algehele gezondheid en welzijn.

Eerst voelen en dan denken?

Begin met je gevoel net zo te waarderen als je denken. Ze zijn gelijkwaardig aan elkaar. Even waardevol. Op school leren we logisch redeneren en verstandig handelen. Het gevoel, omgaan met onze emoties, daar krijgen we op school geen les in of examen in. Je moet flink zijn! Niet huilen. Deze opdrachten krijg je in opvoeding mee. Je leert zo je pijn, verdriet en frustraties te onderdrukken en te vermijden. Zo raak je het contact met je gevoel kwijt. Emotionele armoede is het resultaat. Het denken over zorgen, lastige situaties krijgt de overhand. 

Beter luisteren naar je lichaam met massage

Als je je emoties toestaan en accepteert, kom je weer in balans. Je leert jezelf beter te kennen. Emoties brengen je lichaam in beweging, zodat jij kan leven. Bij mijn massage-sessies nodig ik mijn cliënten ook uit te voelen wat er is. Een hand op een plek kan dan opeens ervaren worden als troost of verzachting. Om te luisteren wat je lichaam wil zeggen kan bijvoorbeeld een haptische massage helpen. 


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.