Stilte in je hoofd ervaren

,

In onze wereld is het nooit echt stil. De stilte buiten is moeilijk te vinden. En in je hoofd helemaal. Het geluid van telefoons, televisie, pratende collega’s, voorbij razende auto’s. En dan blijft je hoofd ook doorkletsen met (vaak negatieve) gedachten.

Stilte is een taal die ligt voorbij de woorden en waarmee je door kunt dringen tot de kern van dingen.

-Paul de Blot

Verlangen naar rust

Het verlangen naar stilte groeit in onze samenleving. Dat stelt de Noorse schrijver en filosoof Erling Kagge in zijn boek “Stilte in tijden van lawaai”.  Hij denkt dat de mens van nature onrustig is. En daarom afleiding zoekt. Vroeger was er niets te doen. Nu leven wij via schermen, consumerend van andermans leven als afleiding van onszelf. Zodra je alles afsluit en de stilheid zoekt, wordt je met jezelf geconfronteerd. Dit kan ongemakkelijk zijn. Alsof er een continue ruis in je hoofd aanwezig is.

Ruis in je hoofd

Wanneer je even gaat liggen, of zitten, komt regelmatig de denderende trein van gedachten weer voorbij. Het stopt nooit, lijkt het wel. Je denkt dan : “even niet-denken”. Dat lukt niet en is ook tegenstrijdig. Een vol hoofd verstoort het contact met jezelf en je lichaam. Je voelt dan niet dat je bijvoorbeeld moe bent, verkrampt zit, staat of loopt.

De stilte in je hoofd

Laat het stil worden. Dan ontmoet je jezelf en soms ook aanwezigheid van God. Of je wel of niet gelooft, voor velen is stilte ook iets spiritueels. Voor mij in ieder geval wel. Mijn clienten ervaren vaak een stilte in zichzelf bij een massage. Een cliënt zei na een massage  “Dit voelt zo bijzonder en vreemd. Ik heb geen gedachten. Het is stil.” Zo voelt het. Niets in je hoofd ervaren.

Het mooiste is dat deze rust en stilte altijd bij je is. Waar je ook bent.
In de drukke treinen, overvolle zalen of op je werk. Je kan altijd terugkeren naar het rustpunt. Ook is het maar voor een paar seconden.

Om dit te vinden vraagt om tijd en ruimte. Sta jij dit ook toe? Tijd in te plannen voor stilte?

Ik heb hieronder een paar tips:

Pauzeer jezelf

Pauze. Het is een verplicht onderdeel op school, op het werk, bij wedstrijden. Alleen wat doen wij. Juist! Wij doen van alles in de pauze. Probeer of de pauze prikkel vrij kunt maken.
Telefoon uit. Muziek uit. Ga ergens alleen buiten zitten of staan.
Ogen sluiten en volg je ademhaling voor enkele minuten. Dit is echte pauze.

Stilte-wandeling

“The fastest way to still your mind, is to move your body”
Ga naar buiten en wandel een stukje zonder te praten. En vergeet je mobiel niet uit te zetten. In mijn blog “Wandel je hoofd leeg” kan je meer tips vinden hoe je je hoofd tot rust kunt brengen.
Op deze website kan je ook andere activiteiten vinden.

Bewust in- en uitademen

Ga ergens stil zitten. Waar je niet gestoord kan worden. Neem de tijd om de ademhaling voor enkele minuten te volgen. Het helpt om de volgende woorden stil in jezelf uit te spreken. “Rijzen” bij inademing en “Dalen” bij uitademing.

Probeer vooral niet te forceren om stilte of rust te vinden. Ook al lukt het een paar seconden.
Geniet van het moment.

Wil jij in contact komen met jouw innerlijke stilte? Neem contact met mij op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.