kracht van aanraken

Ooit jezelf wel eens proberen te kietelen? Dan heb je vast opgemerkt dat jezelf kietelen anders voelt, dan wanneer iemand anders jou kietelt of aanraakt. Je merkt dus een verschil. Tussen aangeraakt worden of jezelf aanraken. Aanraken zijn wij door de corona-maatregelen nog meer gaan vermijden. In dit artikel lees je alles wat aanraken met je doet, hoe dat werkt en welk effect aanraken heeft.

“Dat is niet alleen omdat je je beter kan ontspannen als je zelf niets hoeft te doen, het voelt ook gewoon intenser als iemand anders je aanraakt”

Dit vertelt Rebecca Böhme, neurowetenschapper aan de Linköping-universiteit in Zweden en auteur van de nieuwe studie die verscheen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

In dit artikel lees je het volgende:

Je hersenen maken het verschil!

Uit het onderzoek blijkt dat je hersenen onderscheid maakt tussen aanraking door jezelf en aanraking door anderen. Als je jezelf aanraakt worden minder gebieden in de hersenen geactiveerd. Je hersenen verwerken dan niet alle prikkels. Raakt iemand jou aan, dan worden er veel gebieden in je hersenen geactiveerd. Deze zones zijn betrokken bij verwerking van tastbare sensaties, verwerking van informatie over jezelf en de ander. De aanraking van een ander voelt daarom intenser in vergelijking tot aanraking van jezelf.

Dit verklaart ook dat we bijvoorbeeld onze arm wrijven wanneer we hem tegen een tafel stoten. De hersenen dempen dan de zintuigelijke signalen, omdat jij jezelf aanraakt.
Maar dat is niet alles, het gaat verder.

Aanraken gaat verder dan je denkt

Je huid is één van de gevoeligste organen van je lichaam. Het vertelt je of het koud of warm is, of je gespannen bent en of je gezond bent. Je huid maakt onderscheid tussen een handdruk van een collega en een subtiele aanraking van een geliefde, tussen de gewenste omhelzing van een familielid en de niet gewenste por van een vijand. De huid is er om contact te maken.

Huid-op-huid aanraking is een vorm van communicatie tussen mensen. “Als iemand anders fysiek contact met ons maakt, is dat een vorm van communicatie. Het kan gebeuren om onze aandacht te trekken, om ondersteuning te bieden of om liefde te tonen. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van die soort aanrakingen”, vertelt Böhme. 

Aanraken is de eerste manier waarop mensen andere mensen kennen. Zo leert een baby het onderscheidt tussen “mij” en “ik niet” bij een aanraking.

Effect van aanraking

Uit het Zweeds onderzoek blijkt dat langzaam strijken over de huid bijdraagt aan de lichamelijke zelfbeeld. Deze trage wijze van masseren wordt vaak ook als een weldaad ervaren. Daarbij komen er ook hormonen vrij, zoals:

  • Oxytocine (knuffelhormoon)
  • Dopamine (gelukshormoon)
  • Endorfine (pijnstillers)

Deze stofjes hebben wij nodig om stress te verminderen, bloeddruk te verlagen, versterken van immuunsysteem. Een massage of aanraking geeft naast ontspanning ook verbondenheid. Het kan ook angsten wegnemen en zo jezelf een boost voor je zelfvertrouwen geven.

Huidhonger?

Het woord huidhonger kent zijn oorsprong uit de lichaamsgericht therapie en betekent hunkering naar aanraking door een ander. Meestal ontstaat deze behoefte door het gemis van nabijheid, aandacht en natuurlijk aangeraakt worden. De basisbehoefte van ieder mens. Huidhonger kan ontstaat bij rouw en verlies van je partner. Of wanneer je als kind weinig werd aangeraakt door je opvoeders of ouders. In een prachtige gedicht “Toe raak me aan” wordt mooi verwoord hoe aanraking door de jaren heen altijd belangrijk is.

Jouw verlangen naar aanraken

Ook bij massage kan het thema ‘huidhonger’ of verlangen naar aanraken centraal staan.
Soms er moeite om dit toe te geven, of schroom om aangeraakt te worden. Dat is oké.
En hoe zit het bij jou? Welke betekenis heeft aanraken in je leven? Ben jij bereid om aangeraakt te worden? En te voelen wat dit met je kan doen?

Besef jij door het lezen van deze blog dat je aanraken en het aangeraakt worden moeilijk vindt? Of heb je spannings- of pijnklachten, of ervaar weinig contact met jezelf. Dan zou een massagetherapie iets voor je zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.