Werk niet altijd oorzaak burn-out

,

Als oorzaak van een burn-out wordt vaak teveel stress of een te hoge werkdruk genoemd. Alleen een burn-out komt veelal niet door het werk of stress op je werk. Met name bij mannen ligt het genuanceerder. Het is meestal een combinatie van verschillende omstandigheden en hoe jij als man hiermee omgaat.  Je werk is niet de oorzaak van je burn-out.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Burn-out krijg je niet altijd van je werk

Werkgerelateerdheid is zeker geen noodzakelijk kenmerk van burn-out. Er zijn meer oorzaken of beter gezegd stressbronnen die je graag wil oplossen of ‘weg’ werken.
Je gaat als man dan hard werken.
Werken aan je relatie, aan je gezondheid en natuurlijk hard werken voor je werkgever voor meer waardering of behoud van je baan.

En eigenlijk ben je continu bezig om iets te voorkomen of op te lossen.

Ook zonder een betaalde baan kan je last krijgen van burn-out klachten.  

Voorbeelden van niet-werkgerelateerde oorzaken of bronnen :

  • Moeizame liefdes relatie
  • Teveel zorgen voor ander als mantelzorger
  • Problemen met opvoeden van kinderen
  • Gezondheidsproblemen
  • Hoge sensitiviteit
  • Verwerking van rouw en verlies
  • Scheiding of relatiebreuk
  • Verlies van je baan
  • Oude patronen uit opvoeding

Kortom burn-out ontstaat wanneer er ‘gewerkt’ moet worden aan ‘iets’. Mannen willen graag de oorzaak zelf oplossen of verhelpen. Om hulp vragen doen zij niet. Zo heb ik gemerkt toen ik een oproep deed naar mannen met burn-out. In deze blog lees je waarom.

Dat burn-out niet altijd een beroepsziekte blijkt uit het artikel “Feiten en fictie Burn-out” geschreven door dr. Schaufeli. Schaufeli is de expert op het gebied van Burn-out. Hij komt ook tot deze conclusie op de vraag: Heeft burn-out altijd met werk te maken?
Hij schrijft:

“Conclusie. Burn-out heeft altijd met ‘werk’ te maken, zij het niet uitsluitend in economische maar ook in psychologische zin. Bij burn-out gaat het niet alleen om het soort klachten, maar ook om de activiteiten waaruit deze voortkomen. Dat laat onverlet dat uitputtingsklachten bijvoorbeeld ook voor kunnen komen bij mensen die in economische noch in psychologische zin arbeid in verrichten.”

Schaufeli, W. (2018). Feiten en fictie Burn-out. De Psycholoog(53), 10-20.

Zoals je ziet zijn er meer oorzaken van een burn-out.
De definitie ‘werk’ kun je ruimer opvatten. Denk aan: werken aan je relatie of zorgen voor een ander. Dus ‘werken’ om te voldoen aan een verwachting.  

Op zoek naar jouw oorzaak van je burn-out

Voor het herstel van je burn-out is het goed om voor jezelf na te gaan welke mogelijke oorzaken er zijn. Soms ligt de oorzaak in het verleden of in je privé of persoonlijke omstandigheden. De eerste signalen van een beginnende burn-out waren voelbaar in je lichaam. Zoals spierspanning, hoofdpijn of vermoeidheid. Alleen deze signalen zijn (onbewust) genegeerd en zo is het van kwaad tot erger geworden. Ongemerkt raak je het verband kwijt tussen (pijn)signalen en (stress)omstandigheden. Het lichaamsbewustzijn is zo verarmd. 

Naast het uitrusten begint het zoeken naar de bron van je burn-out. Echter zonder echt te weten wat de bron van je burn-out is, blijft het pompen van een lekke band zonder dat je het lek hebt gevonden. Jouw lichaam kan je ook helpen met het vinden van het lek of bron. Jouw lijf is wijzer dan jij denkt!

Je lichaam liegt nooit

Je lichaam en gedachten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een stressvolle gedachte wordt onbewust omgezet in spierspanning. Bij langdurige spanning gaat je lichaam spreken met pijnsignalen. Als je de signalen bewuster gaat voelen, dan wordt je bewustzijn ook gestimuleerd om het beter te gaan verstaan. Zo kan massagetherapie een positieve bijdrage leveren voor het herstel van je burn-out. 

Mocht je hulp nodig hebben om jezelf beter te begrijpen en je lichamelijke signalen beter te verstaan, dan ben je van harte welkom op de massagetafel.  
Neem gerust contact op als je vragen hebt of een afspraak wil maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.